Bagaimanakah cara memasukkan item penggajian khas dengan betul pada borang cukai akhir tahun (Form E/EA)?

Untuk memastikan item penggajian khusus dan jumlahnya bertepatan dengan borang cukai akhir tahun, anda harus memilih borang EA yang betul apabila membuat item penggajian khusus. 

NOTA PENTING: Sekiranya anda tidak memilih bahagian ini sebelum menjana borang akhir tahun anda, anda mungkin menghadapi risiko pengisytiharan gaji rendah (untuk penambahan) atau pengisytiharan gaji berlebihan (untuk potongan), dan seterusnya memberikan penyata pendapatan yang salah kepada pekerja dan/atau LHDN.

Untuk arahan terperinci mengenai cara membuat item penggajian khusus, sila baca artikel bantuan ini. Anda boleh boleh mencari item penggajian khusus anda di bahagian Settings > Payroll items.

Setelah selesai menamakan item, pilih kategori dan tandakan kotak yang relevan, anda perlu selesaikan ruangan EA Form. Anda akan diberikan senarai borang EA untuk dipilih.Dengan memilih borang EA yang betul akan memastikan jumlah item penggajian khusus berikut bertepatan dengan borang akhir tahun (Borang E dan Borang EA). Perhatikan bahawa semua maklumat yang telah diisi oleh sistem ini sudah ditetapkan dengan betul.

Jika anda tidak pasti, sila rujuk pada kumpulan khidmat pelanggan kami jika anda tidak pasti akan kategori borang EA yang perlu dipilih untuk gaji khusus anda.


Artikel bantuan ini disusun untuk app.payrollpanda.my versi 0.42.1

Was this article helpful?

Can’t find what you’re looking for?

Our award-winning customer care team is here for you.

Contact Support