Gambaran Keseluruhan Penggajian Malaysia

Mari kita cuba terangkan penggajian Malaysia dalam 200 perkataan...

Untuk setiap pekerja, kita akan mulai dengan gaji kasar bulanan.

Kemudian, anda perlu kira cukai, pencen, dan caruman keselamatan sosial untuk mendapatkan gaji bersih bulanan:

  • PCB: potongan cukai bulanan berdasarkan pendapatan tahunan sementara dengan kadar cukai progresif sehingga 30%; perlu dibayar ke LHDN sebelum 15hb bulan berikutnya.
  • KWSP: caruman skim persaraan; pekerja mencarum pada kadar 11% untuk warganegara berusia 60 kebawah; majikan turut mencarum pada kadar 12%/13% bergantung pada gaji; perlu dibayar kepada KWSP sebelum 15hb bulan berikutnya.
  • SOCSO: perlindungan keselamatan sosial sekiranya berlaku kecederaan/keilatan; untuk skim utama (warganegara bawah 60) pekerja mencarum 0.5% dan majikan pada 1.75%; perlu dibayar kepada PERKESO sebelum 15hb bulan berikutnya. 
  • SIP: skim insurans pekerjaan untuk menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja yang diberhentikan; warganegara yang berusia 18 hingga 60 dengan caruman sebanyak 0.2% dan caruman majikan sebanyak 0.2% juga; perlu dibayar kepada PERKESO sebelum 15hb bulan berikutnya. 


Borang-borang berikut mesti disediakan setiap tahun:

  • Borang EA perlu diberikan kepada setiap pekerja dengan memperincikan pendapatan dan caruman mereka pada tahun tersebut; sebelum akhir Februari tahun berikutnya.
  • Borang E pula memperincikan pendapatan dan caruman semua pekerja untuk difailkan secara dalam talian kepada LHDN selewat-lewatnya 31 Mac tahun berikutnya.


Nampaknya ia adalah 205 patah perkataan, tetapi sekiranya anda masih tertanya-tanya bagaimana untuk mengira PCB, pembayaran mana yang dikecualikan daripada KWSP, atau sama ada warga asing perlu mencarum di bawah PERKESO, klik di sini untuk memuat turun panduan A hingga Z kami untuk Penyata Penggajian Malaysia!

Was this article helpful?

Download The Free Guide